Immobilizer szwankuje

Jeżeli coś się zepsuło albo chcesz coś zrobić w swoim Twingo, a nie masz pojęcia jak?... rzuć tutaj pytanie a odpowiedź znajdzie się na 95% :-)

Moderatorzy: PREZES, Gobol

Immobilizer szwankuje

Postprzez Mariusz1807 w 15 Lip 2010, 22:02

Witam!
Mam problem z immobilizerem
Nie ma reguły raz działa drugim razem kontrolka mi nie gaśnie
I mam kłopot z odpaleniem Twingusia
Proszę szanownych fachowców o poradę jak dalej postępować
Dziękuję za porady
mam silnik 1.2 D7F 2000r
dziękuję za wszelkie wskazówki
Orientuję się doskonale w dziedzinie elektroniki i mechaniki samochodowej
pozdrawiam fachowców z Twingo.pl
Mariusz1807
Początkujący

Dołączenie: 09 Mar 2009, 11:12
Miejscowość: Gorzów Wlkp
Silnik: D7f 1.2 (60KM)
Rocznik: 2000

Re: Immobilizer szwankuje

Postprzez Bazyli w 16 Lip 2010, 12:47

Cóż u mnie w C3G też miałem z tym problemy, walczyłem dług, kable, kopułki inne wuje muje. Czasem reset komputera pomagał (odłączyć minusową klemę na kilka minut). W końcu ASO zdiagnozowało to jako: Pętla Transpondera. Takie cuś wokoło stacyjki, co zbiera sygnał z kluczyka. Koszt 400zł tylko oryginał i tylko w ASO. To było z 4 lata temu i działa do tej pory.
Image
ImageGraffiti '96
http://www.wikaad.pl/imprezy/lyzab/ <-Wbitka :]
O wszystkim i o niczym Zapraszam do poczytania.
:twisted:
Awatar użytkownika
Bazyli
Dyplomowany Operator Grilla

Dołączenie: 24 Mar 2004, 21:34
Miejscowość: Łódź
Silnik: C3g 1.2 (55KM)
Rocznik: 1996

Postprzez Wastos w 16 Lip 2010, 20:24

Ta u mnie od miesiąca zaczęło się to samo. Raz łapie raz nie. Zauważyłem, że pomaga przy wkładaniu do stacyjki dociśnięcie kluczyka na jedną stronę, tylko uwaga żeby nie złamać ;) Tak jak by nie było połączenia między kluczykiem a stacyjką. Czyściłem już kluczyk i stacyjkę nie pomaga więc pętla transpondera, to może być to.
    TWINGO...i kulam się dalej...
    330 000 Km przebieguD7F 1,2 8V 2000rok
    ________________._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._
    Image
    CB President Walker + Antena President Indiana
AUDIO |Jednostka Pioneer DEH7000UB|Wzmak Ground Zero GZTA 4.120MK2|
|Przód
Ground Zero GZRC 16X|Tył Ground Zero GZTF 20T|Ground Zero, Stinger, Sinuslive
NAVI Samsung Omnia
Awatar użytkownika
Wastos
Początkujący

Dołączenie: 11 Mar 2009, 17:01
Miejscowość: Kłodawa
Silnik: D7f 1.2 (60KM)
Rocznik: 2000

Postprzez Sofeicz w 31 Lip 2010, 18:49

Przerabiałem ten temat. Na początku sprawa centralnego zamka i immobilizera. Ludzie myślą, że to jeden układ a to dwie różne sprawy. Jeżeli masz rocznik 2000 to masz radiowy kluczyk a nie na podczerwień.
Jak rozbierzesz kluczyk, to masz tam płytkę drukowaną z nadajnikiem radiowym zasilany baterią litową. Kiedy bateria się wyczerpie jest problem z otwieraniem drzwi.
Osobna sprawa to transponder, który odblokowuje immobilizer, kiedy wtykasz kluczyk do stacyjki. To taki mały pipek naklejony na podstawkę (jego kod masz nadrukowany na wewnętrznej stronie obudowy kluczyka). On nie potrzebuje zasilania bo jest aktywowany przez pętlę indykcyjną, która otacza otwór stacyjki.
Kiedy transponder nawali nie możesz zapalić bo immobilizer odcina zapłon i szybko mruga czerwona lampka.
Kiedy kupiłem żabkę miałem tylko jeden kluczyk. Postanowiłem dorobić drugi. Znalazłem (Łódź) magika od kluczyków. Dorobił mi nowy kluczyk z transponderem (jego zaprogramowanie to ok. 20 sek. na specjalnym ustrojstwie).
Miałem więc dodatkowy kluczyk ale bez otwierania zamka centralnego. Ostatnio transponder w oryginalnym kluczyku zaczął nawalać. Raz działał, raz nie.
Facet po prostu zaprogramował mi jeszcze jeden transponder (70 zł) i włożył do specjalnej kieszonki w kluczyku (pod anteną nadajnika). Niestety wszystko działało tylko wtedy, kiedy wyjęta była płytka ze starym transponderem (chyba zakłócał pracę nowego). Na szczęście po drugiej stronie grota kluczyka jest druga wnęka. Kiedy tam włożyłem transponder, zadziałało.
Zastanawiam się, czy można po prostu mechanicznie usunąć stary transponder.
Chyba nie jest elektrycznie połączony z układem kluczyka ale trochę się boję. Na razie jest OK.
Sofeicz
Początkujący

Dołączenie: 12 Lis 2007, 19:11
Miejscowość: Łódź

Powróć do Czego nie wiesz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości